Veelgestelde vragen

Hieronder vind je antwoorden op de meest gestelde vragen:

De kraamverzorgende heeft als belangrijkste taak het verzorgen en controleren van moeder en baby. Ze doet 2 keer per dag de controles bij moeder en baby. Ze ondersteunt jullie bij het geven van (Borst)voeding, ze geeft jullie gezondheidsvoorlichting en instructie over de verzorging van jullie baby en rapporteert belangrijke gegevens in jullie kraamdossier. Daarnaast bewaakt ze de hygiëne; elke dag wordt de badkamer en het toilet schoongemaakt en verzorgt ze de (lopende) was.

De eerste dagen heeft ze veel tijd nodig in het begeleiden van jullie als nieuw gezin en zal er in het huishouden minder worden gedaan. De zorg voor moeder en kind heeft altijd prioriteit. Na een aantal dagen, als moeder (vader) en baby het goed maken, dan zal ze ook (licht) huishoudelijke taken uitvoeren zoals stofzuigen. Dit gaat allemaal in overleg met jullie.

De hoeveelheid kraamzorg wordt bepaald aan de hand van het Landelijk indicatie Protocol (LIP). Ga je borstvoeding geven, dan is het basispakket 49 uur kraamzorg over 8 dagen. Geef je kunstvoeding, dan is dit 45 uur. Tijdens de intake bespreken we jullie situatie en kan er aan de hand van jullie situatie al geïndiceerd worden op meer of minder uren. Aan de hand van het protocol kunnen er na de bevalling ook meer uren geïndiceerd worden, in overleg met en op indicatie van de verloskundige. De maximale kraamzorg; dus als jullie situatie dit vraagt, is 80 uur verdeelt over 10 dagen.
Wij nemen rond de 30e week telefonisch contact met jullie op voor het maken van een afspraak voor het intakegesprek bij jullie thuis. De intake vind plaats uiterlijk vóór de 35e week van jullie zwangerschap.
De kraamverzorgende, maar ook de verloskundige verricht meerdere taken aan jullie bed de eerste dagen, zoals controles, hulp bij borstvoeding en het verschonen van het bed. De normale hoogte van het bed is te laag en kan rugklachten veroorzaken. De ARBO wet schrijft daarom voor dat het bed tussen de 75 en 90 cm hoog moet zijn (bovenkant matras).
Hulpmiddelen zoals klossen, maar ook een po kun je bestellen op onze website en worden dan op een dag van jullie keuze thuisbezorgd. Hulpmiddelen Medipoint.
Onder het kopje zwangerschapscursus vind je meerdere zwangerschapscursussen. Het is belangrijk dat je een voorbereiding op je bevalling kiest die bij je past.
Wij bieden (kosteloos) een kennismaking bij jullie thuis aan, waarin wij vertellen over ons en met jullie vragen en persoonlijke wensen doornemen. Neem hiervoor telefonisch contact op of vul het contactformulier in. Wij nemen dan contact met jullie op.
Dat kan! Wij doen ons uiterste best om aan de voorkeur gehoor te geven. (onder voorbehoud van overmacht)
Wij hebben een uitzetlijst ontwikkelt voor jullie. Deze kun je hier downloaden.
De wettelijke eigen bijdrage kraamzorg wordt jaarlijks vastgesteld door de NZA. Voor 2017 is de wettelijke eigen bijdrage € 4,30 per uur. Hiervoor ontvang je (meestal) een factuur van Kraamzorg het Kraamnest. Afhankelijk van jullie zorgverzekeraar kan het zijn dan je de kosten geheel- of gedeeltelijk terug kunt vragen.